Wil jij weten hoe Zwolse studenten omgaan met eenzaamheid en welke oplossingen er zijn? Check dan Student in Zwolle, een samenwerking met De Stentor.
Topsport, school en een sociaal leven: ‘soms denk ik: waar moet ik de tijd vandaan halen?’
Topsport, school en een sociaal leven: ‘soms denk ik: waar moet ik de tijd vandaan halen?’

Topsport, school en een sociaal leven: ‘soms denk ik: waar moet ik de tijd vandaan halen?’

Leestijd 4 minuten

Studeren, stage en topsport is geen makkelijke combinatie. Op school lessen volgen en huiswerk maken, twee dagen in de week stage lopen en dan ook nog drie dagen in de week trainen en een wedstrijd. En dan ook nog proberen een sociaal leven te hebben. Dit is de uitdaging waar Merit Konterman voor staat. Ze is 19 jaar en studeert Social Work aan hogeschool Windesheim. Daarnaast speelt ze volleybal bij VC Zwolle in de topdivisie, de tweede divisie van Nederland. Ze is er flink wat tijd mee kwijt, maar vind het absoluut de moeite waard. Zo’n volle week, lukt het dan allemaal wel? ‘Ik heb het nu nog wel onder controle, planning is key.’

Het is donderdagochtend, gisteren was ze om half 12 pas thuis, dus tijd om haar tas al in te pakken had ze niet. Haar eerste les begint gewoon om half 9, dat betekent uiterlijk kwart voor 8 weg uit Harderwijk. ‘Gelukkig kan ik met de auto, dat scheelt weer reistijd.’ Schooltas én volleybal tas mee. Het is wat onhandig, maar naar huis reizen en dan weer terug naar Zwolle is nog onhandiger.   

Haar hele ochtend en middag bestaat uit een dag vol met lessen op school. Donderdag is misschien wel de drukste dag uit haar week. Tussendoor probeert ze zoveel mogelijk huiswerk te maken: ‘in de avonden heb ik meestal geen tijd, dus ik moet het zoveel mogelijk overdag doen.’ Ze traint op dinsdag, woensdag en donderdag en heeft zaterdag een wedstrijd. Ondanks haar drukke leven vindt ze het eigenlijk nog wel te doen: ‘tot nu toe red ik het eigenlijk allemaal wel. Plannen is wel echt het belangrijkste. Ik weet wanneer ik moet trainen en wanneer ik wel of geen tijd heb. Soms blijf ik ook gewoon drie uur op school, omdat ik weet dat ik thuis niks doe en dat kan ik er niet bij hebben. Dat is eigenlijk ook wel fijn. Op die manier ben ik ook echt vrij als ik thuis ben.’

Maar goed plannen is niet altijd genoeg: ‘ik moet vrije keuze uren lopen en ik merk wel dat ik daar niet echt de tijd voor kan vinden. Ik heb al mijn gewone rooster en zit vast aan mijn vaste stages. Dan moet ik daar ook buiten om nog een avond in de week vrij vinden om profilering te gaan doen. Dan denk ik wel: ja, maar waar moet ik die tijd vandaan halen?’ Die uren mag je zelf indelen en hoeven niet per se in een specifiek semester: ‘als je dat nu niet doet, stapelt het zich alleen maar op naar volgend jaar en dat jaar erna. Dat blijft wel in mijn achterhoofd spelen, wanneer moet ik dat gaan doen?’

Scholen werken vaak wel mee als je als een student aan topsport doet, zo ook Windesheim. Je kan hulp aanvragen waardoor je minder vakken in een jaar hoeft te volgen.  ‘Mijn ouders sporen mij wel af en toe aan om te kijken of school mij nog een beetje kan matsen. Maar ik heb zoiets: zolang ik het nog red is het niet nodig. Waarom zou ik dan tentamens uitstellen of geen stage hoeven doen als ik daar helemaal geen behoefte aan heb?’

Het is ondertussen half vijf, de schooldag is klaar, maar Merits dag nog lang niet. Ze gaat naar de grote kantine in Windesheim zodat ze om vijf uur een warme maaltijd kan halen. Ze blijft op school, aangezien haar club in Zwolle is. Het is dan handiger want tijd om heen en weer naar huis te reizen is er niet.

‘Soms vind ik het wel vervelend dat ik ’s avonds nooit wat kan doen. Dan gaan vrienden ergens borrelen en moet ik weer eerder weg, omdat ik nog moet trainen. Dus het is vooral in mijn sociale leven dat het moeilijker is om de tijd te verdelen. Ik zie mijn team nu vier keer in de week en mijn vrienden één keer in de vier weken.’ Toch wil Merit niks veranderen aan haar schema: ‘het is wel echt mijn passie en ik vind het nog gewoon erg leuk om te doen. Dan wil ik er ook gewoon heel veel tijd insteken en vind ik het niet erg dat ik er dingen voor moet opgeven.’

Om kwart voor zeven is het tijd om richting Landstede te gaan. Het is een lange training, van maar liefst drie uur, wat na een hele dag school best een uitdaging is: ‘het zijn lange dagen, zeker als je de volgende dag vroeg moet op staan. En de avond daarvoor ben ik dan ook laat terug uit Zwolle, dan kan ik weer niet op tijd slapen en dan moet ik de volgende dag weer vroeg op.’

Ergens tussen half elf en elf uur kan ze weer richting huis, net als gisteren is ze weer rond half twaalf thuis. Dat is af en toe best zwaar. Helemaal aangezien ze morgen weer om negen uur op haar stage verwacht wordt. De lange dagen zijn niet alleen de schuld van de trainingstijden: ‘het ligt ook heel erg aan het schoolrooster hoe druk ik het heb, qua tijden vooral. Het zijn gewoon lange dagen en dan is het wel pittig als dat een paar dagen achter elkaar is.

Het is een druk leven, volleyballen op hoog niveau combineren met alle andere dingen, maar Merit verandert het voorlopig nog niet: ‘ik vind mezelf gewoon te jong om te moeten kiezen. Ik vind volleyballen erg leuk en ik red het nog naast school. Misschien dat het later naast mijn werk niet meer lukt, maar tot die tijd blijf ik het gewoon lekker allebei doen!’

fndjknfkwjnfkwnf

Helaas gooien de nieuwe maatregelen roet in het eten. De volleybalbond heeft besloten dat alle wedstrijden van de topdivisie zijn afgelast. Merits trainingen zijn normaal gesproken ’s avonds dus dat mag helaas ook niet meer. Zij en haar team moeten nu afwachten of zij overdag kunnen en mogen trainen.