Alles wat je wilt weten over alle belangrijke geldzaken als Zwolse student in samenwerking met de Stentor
Nathalie (21) krijgt in ruil voor 30 uur vrijwilligerswerk per maand een studentenkamer
Nathalie (21) krijgt in ruil voor 30 uur vrijwilligerswerk per maand een studentenkamer

Nathalie (21) krijgt in ruil voor 30 uur vrijwilligerswerk per maand een studentenkamer

Zoeken, reageren en hospiteren. Om vervolgens afgewezen te worden. Onder studenten een veelvoorkomend probleem; een kamer vinden. En daarnaast moet je dan ook nog eens hopen dat er een leuke klik is tussen jou en je huisgenoten. De 21-jarige Nathalie Klinge heeft die klik met haar huisgenoten wel kunnen vinden. De huisgenoten van Nathalie zijn gemiddeld vijftig jaar ouder. Hoe is het om als jonge student tussen ouderen te wonen? 

Zoektocht

De 21-jarige Nathalie Klinge heeft het afgelopen jaar veel moeite gehad met het vinden van een geschikte kamer. Afgelopen september eindigde haar zoektocht die al in januari begon.   Veel studenten beginnen in de zomer aan hun zoektocht. Een kamer of studio in de stad waar ze gaan studeren. En voor de meeste studenten gaat die zoektocht niet altijd heel soepel. Want, samen met jou zijn er nog een heleboel studenten die ook opzoek zijn naar een kamer. Nathalie stuitte in haar eigen zoektocht ook op de klassiekers. Te veel reacties, niet uitgenodigd worden of de prijs lag ver buiten haar budget. Met de coronacrisis die ook nog eens om de hoek kwam kijken duurde haar zoektocht ruim een halfjaar. Uiteindelijk is het Nathalie gelukt om een geschikte kamer te vinden met een geschikte huurprijs. Inmiddels woont ze hier met veel plezier en leert zij erg veel van haar huisgenoten.  

Kamerprijzen

Nathalie studeert aan de Pabo op hogeschool Viaa in Zwolle. Inmiddels zit ze in haar laatste jaar en is ze bijna klaar met haar studie. “Het was heel lastig om iets te vinden dat ook binnen mijn budget paste”, laat Nathalie weten. Uiteindelijk kwam ze na een lange zoektocht via Instagram bij de organisatie ‘Connect Generations’ terecht. Nathalie is erg enthousiast over het concept. “In ruil voor vrijwilligerswerk bij de bewoners van het verzorgingstehuis kan ik de kamer huren voor het bedrag dat binnen mijn budget valt.” Een goede deal, het geld dat ze bespaart op de kamer in verzorgingstehuis in Heino, nabij Zwolle kan ze later goed gebruiken. “Ik wil ook nog naar het buitenland om daar te gaan studeren, hierdoor was het voor mij ook belangrijk dat ik naast mijn studie en kamer óók nog kon sparen.” Iets waar naast Nathalie veel studenten mee bezig zijn, met de hoge kamerprijzen en het nog huidige leenstelsel is deze pechgeneratie veel bezig hoe zij dit allemaal kunnen financieren.  

Generatiekloof

Wat ik mijn eigen opa geregeld hoor zeggen zijn zinnen als: de jeugd van tegenwoordig, en vroeger was alles beter. Ik snap niet alles van de oudere generatie en zij snappen niet alles van onze generatie. Een situatie die ik mij dan ook direct kan inbeelden is dat de kloof tussen deze twee toch wel wat groot is. Nathalie moet er een beetje om lachen, “Zelf heb ik dat nog niet zo meegemaakt maar je hebt ook je eigen kamer die je kan delen met een kamergenoot en verder geven de bewoners zelf aan als ze behoefte hebben aan contacten. Het is dus niet zo dat je echt continue bij elkaar zit.” Dat schetst al een beter beeld, ik heb dan nog wel wat vraagtekens, want wat zijn de dingen waar Nathalie zich voor in zet? “Ik doe verschillende activiteiten met de mensen. En dit kan echt van alles zijn: helpen met eten of een bingo organiseren. Ook een kort praatje onder het genot van een bak koffie of helpen met Facebook is iets waar geregeld behoefte aan is”, legt Nathalie uit. Het zijn uiteenlopende activiteiten waar Nathalie mee bezig is. “Je wordt behoorlijk vrijgelaten en onderneemt iets met de oudere wat je zelf ook leuk vindt, hierdoor leer je de mensen ook echt kennen”, vertelt Nathalie. Verder vindt ze het ook erg leerzaam. “Deze ervaring leert mij heel veel op verschillende manieren, ik leer hoe ik met verschillende mensen goed kan communiceren een stukje zorg krijg ik mee en vooral de ervaring om op mijzelf te wonen.” 

Vrijwilligerswerk

Veel tijd is Nathalie niet kwijt aan het werk. “Per maand ben ik 30 uur bezig met de ouderen, dus dat komt neer op een uurtje per dag”, vertelt Nathalie. De meeste activiteiten zijn dingen die moeten gebeuren, zoals in de huiskamer zitten. “Ik zit ook geregeld in de huiskamer, hier zitten bewoners die in de gaten gehouden moeten worden en bijvoorbeeld hulp nodig hebben met eten.” Hier is Nathalie voornamelijk ondersteunend aan het werk, de echte zorg wordt door de werknemers gedaan.  Eerder vertelde Nathalie al over het diverse werk dat zij verricht. Naast de algemene taken van een koffierondje kunnen de bewoners ook aangeven als zij behoefte hebben aan contact met Nathalie. “Dan geeft mijn begeleider aan dat iemand heeft gevraagd naar extra aandacht. Dit behoefte heeft aan extra aandacht, en dan ga ik vaak langs voor een kennismaking en een gezellig gesprek of help ik ze waar nodig”, legt Nathalie uit. “Uiteindelijk als het klikt kom je ook vaker langs, zo praat ik veel met een mevrouw over reizen. Ze heeft dat zelf vroeger veel gedaan, en ik wil dat ook gaan doen na mijn studie.” 

Connect Generations

Met Connect Generations wil de organisatie studenten zoals Nathalie een plek geven om zichzelf te ontwikkelen en de eenzaamheid onder ouderen te verminderen. Zelf ook nog op zoek? Kijk dan op www.connectgenerations.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published.