Wil jij weten hoe Zwolse studenten omgaan met eenzaamheid en welke oplossingen er zijn? Check dan Student in Zwolle, een samenwerking met De Stentor.
De Social Hub biedt studenten de kans om buiten hun sociale bubbel te treden
De Social Hub biedt studenten de kans om buiten hun sociale bubbel te treden

De Social Hub biedt studenten de kans om buiten hun sociale bubbel te treden

Steeds vaker zien we in het nieuws voorbijkomen dat studenten zich eenzaam voelen. Uit onderzoek van het RIVM, in samenwerking met GGD GHOR Nederland en het Trimbos-instituut, bleek dat 80% van de studenten gevoelens van eenzaamheid ervaart. Zeker na 2 jaar van lockdowns door het corona-virus blijft die eenzaamheid onder studenten stijgen. Gerdien van den Brink heeft daarom samen met collega Roseanne Meijer een speciale ontmoetingsplek op de campus van het Deltion opgezet om die eenzaamheid aan te pakken.

“Ons voornaamste doel is eigenlijk om socialisatie een plek te geven. We willen graag dat studenten de kans krijgen om elkaar te ontmoeten. Bij ons is iedereen welkom, dus is het voor studenten ook echt mogelijk om allerlei mensen te ontmoeten buiten de bubbel van je eigen opleiding. Het is geheel vrijblijvend en dat is voor studenten ook gewoon heel prettig,” aldus Social Hub-coördinator Gerdien. Het allerbelangrijkste voor de dames is de stem van de studenten zelf: “Het is een plek vóór de studenten, dus we vinden het ook heel erg van belang dat we niet voor de studenten gaan denken, maar mét de studenten. Voor ons is dat echt de grootste les geweest van dit hele project. We hopen dat andere docenten en medewerkers van het Deltion ook meer op die manier te werk gaan.”

Niet alleen de docenten zijn enthousiast over het opzetten van deze ontmoetingsplek, ook de studenten zijn door het dolle heen. Steffart Franssen (17) is student op het Deltion in Zwolle, onderdeel van de Studentenraad van het Deltion, maar ook een fervent bezoeker van The Social Hub. “Het is gewoon een hele fijne en gezellige plek om nieuwe mensen te ontmoeten, die je normaal eigenlijk nooit zou ontmoeten op school. Er worden ook altijd leuke activiteiten georganiseerd. Zo hebben bijvoorbeeld ooit met z’n allen heel veel papieren vliegtuigjes vanaf het balkon in Deltion gegooid. Het gratis drinken is natuurlijk ook mooi meegenomen, haha.”

Gerdien en Steffart samen achter de bar van de Social Hub

Naast dat het een fijne plek is voor studenten om elkaar te ontmoeten, is de Social Hub volgens Gerdien ook gewoon van groot belang. “Het komt bijvoorbeeld ook wel eens voor dat een student naar ons toekomt om even uit te huilen. Wij zijn er dan om een gesprek aan te knopen, een kopje thee aan te bieden en om als afleiding een spelletje te spelen. Het is fijn om te zien dat studenten de Hub ook echt zien als een veilige plek waar je al je zorgen even kwijt kan, als dat thuis of op school niet kan.”

Wil je meer weten over de Social Hub of zelfs een keer gezellig langsgaan? Check dan Social Hub Deltion op Instagram!