Wil jij weten hoe Zwolse studenten omgaan met eenzaamheid en welke oplossingen er zijn? Check dan Student in Zwolle, een samenwerking met De Stentor.
Camilo (18) had 3 baantjes om zijn droom waar te kunnen maken: “Mijn ouders hebben mij in die tijd weinig gezien.”
Camilo (18) had 3 baantjes om zijn droom waar te kunnen maken: “Mijn ouders hebben mij in die tijd weinig gezien.”

Camilo (18) had 3 baantjes om zijn droom waar te kunnen maken: “Mijn ouders hebben mij in die tijd weinig gezien.”

Af en toe hoor je wel eens verhalen voorbijkomen van studenten die een enorm grote aankoop gaan doen waarvan je denkt “waar doen ze het toch van?”. Dat geldt ook voor de volgende aankoop van Camilo uit Almelo. Hij spaart al een hele lange tijd om zijn grote droom om dermatoloog te worden ook daadwerkelijk waar te maken.

Wat is jouw meest bijzondere aankoop geweest als student?

“Mijn aankoop moet ik eigenlijk nog gaan doen, maar dit wordt mijn eerstvolgende studie: de VAVO. Op dit moment studeer ik op het MBO de niveau 4-opleiding Junior Business Controller. Na deze opleiding wil ik eigenlijk een totale andere richting opgaan, want mijn grote droom is om later dermatoloog worden. Om toegelaten te worden tot de Hbo-opleiding Huidtherapie moet ik een toelatingstoets maken. Helaas, kom ik uit het administratieve wereldje en heb ik dus weinig medische kennis. Om mijzelf goed voor te bereiden op de toelatingstoets wil ik graag één jaartje Vavo doen met een NG-pakket. Op die manier hoop ik iets meer medische voorkennis op te bouwen, zodat ik de toets in één keer kan halen. Mijn alternatief is om een driejarige Mbo-opleiding te doen die te maken heeft met geneeskunde. Dat zou mij heel veel geld en tijd kosten, dus daarom kies ik voor de Vavo. Hopelijk kan ik op die manier mijn grote droom verwezenlijken.”

Hoeveel heeft de aankoop je gekost?
“De daadwerkelijke ‘aankoop’ van één jaartje op de VAVO moet ik dus nog gaan doen, maar ik ga voor een voltijdsopleiding dus het zal mij iets meer dan €1200 gaan kosten. Dit bedrag bestaat dan voornamelijk uit het leergeld dat het Vavo Lyceum Twente rekent, maar de reiskosten en de kosten voor de eventuele boeken komen daar nog bovenop. Het is voor mij dus best wel een grote investering, maar die is het hopelijk helemaal waard!”

Camilo met zijn brochure voor de VAVO van het Lycu

“Mijn ouders hebben mij in die tijd weinig gezien, omdat ik altijd na school door ging naar werk.”

Hoe heb je dit bedrag bij elkaar gekregen?

“Al sinds dat ik mijn eerste baantje heb, heb ik gelijk altijd mijn loon door de helft gedaan. De ene helft mag ik van mijzelf vrij besteden en de andere helft blijft op mijn spaarrekening staan. Van mijn spaarrekening blijf ik altijd af! Op een gegeven moment had ik drie baantjes naast de opleiding die ik volgde. Ik heb onder andere gewerkt als kassamedewerker bij de DekaMarkt, als verkoopmedewerker bij de Kruidvat en in de bediening bij een restaurant in Almelo. Mijn ouders hebben mij in die tijd weinig gezien, omdat ik altijd na school gelijk door ging naar werk. Zelfs in de weekenden nam ik geen vrij. Ik werkte dan van 07:00 uur tot 10:00 uur bij de DekaMarkt daarna bij de Kruidvat tot 16:00 uur in de middag en bij het restaurant was ik om 23:00 uur ’s avonds klaar met mijn dienst. Ik heb door al dat werken nu zo’n groot bedrag bij elkaar gespaard dat ik, zelfs na het jaartje op de Vavo, de eerste twee jaar van Hbo Huidtherapie kan betalen zonder schulden. Ik ben nog wel van plan om even door te gaan met werken om mijn Vavo en Hbo Huidtherapie af te ronden met bijna geen schulden.”

“Mijn grote droom is om dermatoloog te worden, maar dat gaat uiteraard niet vanzelf.”

Sta je nog steeds achter je geplande aankoop?

“Ja, zeker! Ik heb er ontzettend hard voor moeten werken, maar ik ben heel bewust van profijt dat het volgen van deze opleidingen zal hebben op mijn toekomst. Daar investeer graag ik mijn tijd, energie en geld in! Mijn grote droom is om dermatoloog te worden, maar dat gaat uiteraard niet vanzelf.”

Waar spaar je op dit moment voor?

“Op dit moment spaar ik weer de helft van mijn loon, zodat ik ook de laatste twee jaar van mijn Hbo Huidtherapie zonder schulden kan afbetalen. Ik denk dat ik over 3 à 4 maanden genoeg heb gespaard om dit te kunnen voltooien.”

Wat is jouw spaartip?
“Mijn spaartip zou zijn om standaard een mooi en grof deel van je loon op je spaarrekening te zetten. Het is op het moment zelf nooit fijn om de helft van je loon weg te moet zetten. In plaats van je verdiende €300 heb je dan bijvoorbeeld maar €150 te besteden per maand. Je koopt een broek en gaat één keer terrassen met je vriendinnen en je bent er alweer doorheen, maar het is het echt waard. In het begin merk je misschien nog weinig verschil op je spaarrekening, maar na anderhalf jaar schrik je hoeveel geld je bij elkaar hebt gespaard!”