Wil jij weten hoe Zwolse studenten omgaan met eenzaamheid en welke oplossingen er zijn? Check dan Student in Zwolle, een samenwerking met De Stentor.
(On)zichtbaar eenzaam
(On)zichtbaar eenzaam

(On)zichtbaar eenzaam

Soms lijkt het alsof je de enige bent die af en toe alleen is. Klasgenoten voeren ellenlange gesprekken, gaan samen uit of lijken een geweldig sociaal leven te hebben als je hun Instagram mag geloven. Toch blijkt volgens onderzoek van het RIVM, Trimbos en GGD GHOR dat 4 op de 5 studenten zich eenzaam voelt, waarvan bijna 30% in sterke mate. Er kunnen allerlei redenen zijn voor dat eenzame gevoel, zoals het gevoel dat je er niet bij hoort. Dit geldt ook voor Nora*. Zij is student Pedagogisch Management op Hogeschool Windesheim.

Nora kwam na het behalen van haar mbo-diploma thuis te zitten. “Ik had in die periode niemand om me heen, dat was eigenlijk niet te doen. Ik wilde weer onder de mensen zijn en heb besloten om door te gaan met leren en naar het hbo te gaan.”

Nu heeft Nora klasgenoten om haar heen, maar toch mist ze het gevoel erbij te horen. “Ik voel me heel vaak buitengesloten.” Het feit dat zij in een ander land is geboren helpt in haar ogen ook niet mee. “Ik heb het gevoel dat mijn klasgenoten veel meer overeenkomsten hebben. Zij kunnen een stuk sneller met elkaar in gesprek.” Verschillende belemmerende overtuigingen spelen dan in haar hoofd. “Ik denk al gauw dat iemand misschien problemen heeft met het feit dat ik uit het buitenland kom, of ik vraag mij af of iemand mij wel mag.” Nora vertelt dat andere klasgenoten geen contact met haar zoeken over andere dingen dan school.

Wanneer je een aantal vrienden hebt, kun je gemakkelijker over je gevoel praten en kunnen je vrienden je weer opbeuren, door je bijvoorbeeld mee uit te nemen. Nora heeft één vriendin, maar ze spreken niet vaak af. “Zij werkt, en ik zit op school. Daardoor is afspreken lastig. We komen gewoon niet op een datum waarop we beide kunnen. Met haar kan ik wel altijd goede gesprekken voeren.”

Eigenlijk begon het gevoel er niet bij te horen al op de middelbare school. “Daar werd ik heel veel gepest. In de laatste twee jaar had ik één vriendin. We hebben toen helemaal geen contact meer gezocht met andere klasgenoten. Ik denk dat ik het daarom ook lastiger vind om contact te maken,” geeft Nora toe.

Ook op haar leerprestaties heeft het eenzame gevoel zijn uitwerking. Ze vertelt dat haar hoofd vol zit en dat ze zich niet kan concentreren, waardoor het leren lastiger wordt. “Binnenkort heb ik vast een gesprek met mijn studiebegeleider. Ik hoop dat zij mij kan helpen, ik sta zeker wel open voor hulp.”

Nora heeft een aantal trainingen gevolgd om wat opener te zijn. “Op het mbo adviseerde een docent mij om een assertiviteitstraining te volgen. Alsnog bleef het lastig.” Op Windesheim heeft Nora studentcoaching gehad. Daar heeft ze geleerd om gevoelens uit te spreken. “Zeggen dat je iets niet fijn vindt, of dat je je alleen voelt, gewoon over je gevoelens praten. Dat heb ik altijd lastig gevonden. Ik denk dat niemand weet hoe ik me écht voel.”

Nora schaamt zich, omdat ze hiermee bekent dat ze weinig vrienden heeft. Daarom is het voor haar moeilijk om met haar gevoel naar buiten te treden. Haar advies naar anderen is dan ook dat je best eens een gesprek kunt voeren met iemand die je helemaal niet zo goed kent. Misschien is het voor die persoon moeilijk om zelf de stap tot een gesprek te zetten, maar geef je daarmee wel aan dat je iemand ziet en dat diegene ertoe doet.

*Nora haar echte naam is bekend bij de redactie.

Eenzaamheid voelt voor jongeren vaak als een taboeonderwerp. Een aantal weken geleden riep koningin Máxima, in een open brief gericht aan jongeren, op om open te zijn over je mentale gezondheid. “Praat erover. Dat helpt écht,” stond er in de brief te lezen.

Wij willen proberen om met verhalen van anderen de taboe te doorbreken. Jongeren zijn namelijk de enigen die juist dat taboe kunnen doorbreken.

Herken jij je in het verhaal van Nora, of voel je je om andere redenen alleen, en wil jij ook je verhaal delen? Of heb je goede tips voor haar en daarmee voor anderen die zich ook vaak alleen voelen? Deel ze met ons!