Wil jij weten hoe Zwolse studenten omgaan met eenzaamheid en welke oplossingen er zijn? Check dan Student in Zwolle, een samenwerking met De Stentor.
“Is Tom er ook?” Social Hub Deltion biedt oplossing voor samenbrengen van eenzame studenten
“Is Tom er ook?” Social Hub Deltion biedt oplossing voor samenbrengen van eenzame studenten

“Is Tom er ook?” Social Hub Deltion biedt oplossing voor samenbrengen van eenzame studenten

Uit onderzoek van Rijksoverheid uit 2021 blijkt dat 75 procent van jongeren in Nederland zich wel eens eenzaam voelt. Wat wordt er gedaan door scholen, organisaties en andere instanties om eenzaamheid onder studenten in Zwolle aan te pakken? De eerste organisatie waar de redactie van Student in Zwolle een kijkje ging nemen is de Social Hub op Deltion. Dit is een ontmoetingsplek op de Campus. Social Hub organiseert eens in de zoveel tijd activiteiten om de eenzaamheid te verminderen. Denk hierbij aan een Closet Swap of een darttoernooi. Tijdens ons bezoek aan de Social Hub, vond er een darttoernooi plaats en daar waren de studenten erg blij mee: “Ik kom hier om vrienden te maken.”

Een student die vaak te vinden is bij de Social Hub is de 19-jarige student Ferris van de Wetering. Hij volgt de opleiding muzikant op Deltion. “Ik kom naar de Social Hub voor een praatje en om te relaxen door bijvoorbeeld op de gitaar te spelen. De Social Hub werkt voor mij erg goed doordat het op diverse manieren ervoor zorgt dat studenten in contact met elkaar komen. Denk aan spelletjes en activiteiten. Soms komt het nog wel eens voor dat de Social Hub juist het socialiseren te erg stimuleert, waardoor ze soms best nauw kunnen zitten op de student. Een student kan daar misschien niet van gediend zijn.” Ferris heeft zelf alleen maar positieve ervaringen met de Social Hub, hij heeft er zelfs een vriendengroep aan overgehouden.

Oprichting

In januari is de Social Hub vrij kleinschalig begonnen op initiatief van twee collega’s: Gerdien van den Brink en Roseanne Meijer, vertelt Jan-Willem Fokkenrood. Hij is docent bij Deltion en de coördinator van Social Hub. “Zij hebben dat bedacht. Zij zaten al een beetje in de sociaalpedagogische hoek en organiseerden activiteiten dus voor hen was het vrij makkelijk om met dit idee te komen en dat werd ook gesteund door het College van Bestuur. Zij hadden een heleboel NPO-gelden (Nationaal Programma Onderwijs) binnengekregen. Zo kwam er geld vrij en hebben we daar eerst spelletjes van gekocht, zoals een Nintendo Switch. Voordat de Social Hub bestond, kon je van drie tot vijf uur naar een restaurantje, Contactplein 15.Daar kon je terecht voor een praatje en een spelletje. Dat sloeg erg goed aan, zo goed dat we gingen uitbreiden in het team.” In september sloot ook Jan-Willem zich aan bij het team: “Nu zijn we van negen tot vijf geopend.. De eerste student zit hier al om half 9, dan zijn de lichten zelfs nog uit.”

Darttoernooi

Het darttoernooi dat vandaag plaatsvindt is een samenwerking met sportEC, de sportafdeling van Deltion, vertelt Jan-Willem.“Dinsdag stonden we nog bij Snowworld, daar hadden we een skidag. Ik had ook spelletjes meegenomen en dat vonden ze zo leuk. Ook wij doen mee en dan zorgen we voor een stukje gezelligheid en socialisatie. Ze kunnen hier drinken ophalen en er gaan hapjes rond”, zegt Jan-Willem terwijl hij wijst naar de bar waar met grote verlichte letters ‘HUB’ op staat. “We hopen daarmee ook mensen te trekken.”

De Social Hub

Ellis Türkeri is ook docent van Deltion en coördinator van de Social Hub. Ze vertelt wat de reactie is van andere docenten op de ontmoetingsplek: “Van de docenten merk je ook steeds meer het gevoel van: wat doen jullie dan? Ze zien natuurlijk heel erg de buitenkant: je bent hier spelletjes aan het spelen en je schenkt drinken, maar er zitten daar natuurlijk nog zoveel lagen onder. Denk aan het samenbrengen van studenten die hier dus alleen komen, met ideeën komen, die ideeën uitwerken en projecten starten. Zo hebben de studenten zelf een kerstactie bedacht.”

Eenzaamheid

Jan-Willem merkt toch dat er een taboe heerst op eenzaamheid:  “We hebben ook een bord hangen met een soort codetaal. Studenten kunnen zeggen: Is Tom er ook?”, vertelt Willem-Jan. Vervolgens gaat hij met deze student(en) in gesprek. Dit kan gaan over hoe het mentaal met ze gaat, maar ook over welke opleiding ze bijvoorbeeld volgen. “We zijn altijd een luisterend oor”, vertelt Ellis. “We proberen wel heel scherp te houden wat onze rol is en wanneer we ze moeten verwijzen naar bijvoorbeeld het Studenten SuccesCentrum (SSC), waar echt alle expertise zit als studenten meer nodig hebben. Dus wij proberen studenten op dat moment naar de juiste plek te krijgen, want dat is onze taak. Je merkt heel erg dat studenten soms gewoon de behoefte hebben om te praten, maar ze willen vooral gezien en gehoord worden.”

“We zijn geen hulpverleners, maar we zijn er wel voor een goed gesprek. Daarnaast geloof ik dat wanneer studenten het gezellig hebben op school, ze het ook beter doen op school. Dit is een hele mooie positie die we kunnen innemen”, vertelt Jan-Willem. “Zou niet elke school in Nederland een Social Hub moeten hebben?”, vragen wij ons samen met Ellis en Jan-Willem af. “Hopelijk ooit”, zeggen de twee coördinatoren van de Social Hub lachend.

Darttoernooi

Studenten Jaimy (19, junior accountmanager), Julian (16, junior accountmanager) en Rik (17, onderwijsassistent) doen mee aan het darttoernooi. Ook zij zijn enthousiast over de Social Hub. Rik vindt het een gezellige plek: “Er is altijd wat te doen”. Het darttoernooi is georganiseerd door de Social Hub voor studenten om meer studenten te leren kennen. Jaimy vindt het een goed initiatief: “Dan leer je toch wat andere mensen kennen.”  “Ja, eens. Het is gezellig”, vult Julian aan. “Ik kwam eigenlijk alleen darten”, zegt Rik lachend. Hij kijkt een beetje gespannen naar de andere studenten die staan te darten, want hij gaat straks in de finale darten. 

Ellis vertelt dat studenten vaak naar de Social Hub komen voor sociaal contact, dit zijn een soort ‘vaste klanten’: “Die ken je dan ook beter en wij hebben met een dosis humor gesprekken met deze studenten. Dan is hun dag al weer goed. Vanmorgen hadden we ook een groep. Die kwam redelijk chagrijnig binnen en al lachend gingen de studenten weer weg naar hun les. Als je die glimlach al mee kan geven, dan hebben wij een goede dag.” En Rik? Die had zeker een goede dag. Hij won de dart finale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *