Wil jij weten hoe Zwolse studenten omgaan met eenzaamheid en welke oplossingen er zijn? Check dan Student in Zwolle, een samenwerking met De Stentor.
Voorstelling Fakking Triest breekt taboe eenzaamheid onder jongeren
Voorstelling Fakking Triest breekt taboe eenzaamheid onder jongeren

Voorstelling Fakking Triest breekt taboe eenzaamheid onder jongeren

Eenzaamheid is een groot probleem onder studenten. Dit merken ook de makers van de voorstelling FAKKING TRIEST! Ze brengen in de theatervoorstelling de omgang van jongeren met isolatie en eenzaamheid onder de aandacht. Ook studente Romy heeft wel eens last van eenzaamheid: “De voorstelling roept veel herkenning op en zet aan tot een mooi gesprek over een vaak lastig bespreekbaar onderwerp.”

Jongeren hebben enorm veel last van mentale gezondheidsproblemen. De laatste jaren is een flinke stijging te zien in het aantal studenten dat met mentale gezondheidsproblemen kampt. Zo ervaart uit onderzoek van het CBS uit 2022 97 procent stress, en meer dan de helft prestatiedruk, ook voelt 75 procent van de studenten zich eenzaam volgens onderzoek van Rijksoverheid uit 2021. Ook organisaties in Zwolle, zoals Impacter merken deze stijging.

Impacter

“Eenzaamheid is natuurlijk superbreed, je ziet het niet aan iedereen”, vertelt Linda Tiesma, projectleider van ImpacterLAB. Impacter is een Zwols project waarbij jongeren tussen de 14 en 27 jaar oud zich vrijwillig inzetten voor een ander, hun talenten ontdekken en nieuwe mensen ontmoeten. “Je hebt twee vormen van eenzaamheid, namelijk dat je letterlijk alleen bent en niet veel sociale contacten hebt. Of dat je dat wel hebt, maar dat je je eenzaam voelt als er mensen om je heen zijn.

Wij, vrijwilligers en projectleiders van Impacter, zijn geen hulpverleners, maar hebben wel een app-groep met meer dan vijftig Impacters. Zij doen allemaal vrijwilligerswerk, om erachter te komen waar ze ‘aan’ van gaan”, zegt Linda, “maar ook omdat ze nieuwe mensen willen leren kennen. We merken dat veel jongeren dit nodig hebben.” De jongeren blijven volgens Linda voor langere tijd in die app-groep en reageren dan af en toe op een oproepje of een activiteit. 

Voorstelling

Zo’n activiteit waar Linda het over heeft is een theatervoorstelling van TEN Producties genaamd ‘FAKKING TRIEST!’, Verschillende studenten komen hierop af: Eén van de studenten die bij de voorstelling aanwezig is, is Romy Husers (23). Ze is student Social Work en stagiaire bij Travers Welzijn (waarvan Impacter een project is) “Ik denk dat deze voorstelling voor een hele grote groep heel betekenisvol kan zijn: voor ouders, voor jongeren of voor professionals die met jongeren werken.”

Eenzaam

Romy heeft zelf ook periodes gehad waarin zij zich eenzaam voelde: “Ik kwam van de middelbare school op mijn zestiende, verhuisde naar een andere stad en ben een tijd heel erg zoekende geweest naar wat ik nou eigenlijk wilde. Ik had veel zorgen en had het gevoel dat ik de enige was. Ik had er veel baat bij gehad als dit thema meer was besproken en het niet zo’n taboe was. Ik denk dat ik veel aan deze voorstelling had gehad. Ik zag veel van mijzelf en hoe ik mij toen voelde terug in één van de personages. Die herkenning voelde nu jaren later zelfs fijn. Ik denk dat studenten die zich eenzaam voelen iets aan de voorstelling kunnen hebben. Het is fijn om te weten dat je niet alleen bent en je je kan herkennen in iemand.”

‘FAKKING TRIEST!’ 

‘FAKKING TRIEST!’ gaat over Robbie, Zola en Ciraj (gespeeld door Sebastiaan de Bie, Susannah Elmecky en Ziggy Knel). Het pretpark waar het drietal werkte is gesloten. Midden in de nacht gaan ze door een hek naar binnen om op hun vaste plek te chillen. Ze missen de drukte en gezelligheid van het pretpark en hebben last van verveling en eenzaamheid. In het verhaal komen verwijzingen naar de corona tijd voor. Waar Robbie zijn toevlucht zoekt in het gebruik van lachgas en het slopen van spullen, vult Zola haar dagen met zoveel mogelijk activiteiten, zodat ze haar gevoelens kan negeren. Ciraj gooit het over een andere boeg en is vooral met school bezig. Ook wordt hij onverwacht verliefd. Antwoord op de vragen hoe ze hier mee om gaan en of ze er met elkaar over kunnen praten, komen naar voren in de voorstelling. 

De eerstvolgende voorstellingen van FAKKING TRIEST! staan gepland op:  

  • 18 januari Icoon Theater, Amersfoort
  • 14 maart De Tamboer, Hoogeveen
  • 15 maart De Tamboer, Hoogeveen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *