Wil jij weten hoe Zwolse studenten omgaan met eenzaamheid en welke oplossingen er zijn? Check dan Student in Zwolle, een samenwerking met De Stentor.
App van Jet moet studenten Zwolle redden van psychische problemen
App van Jet moet studenten Zwolle redden van psychische problemen

App van Jet moet studenten Zwolle redden van psychische problemen

ZWOLLE – Uit een onderzoek van Rijksoverheid uit 2021 blijkt dat 75 procent van jongeren zich wel eens eenzaam voelt. Wat wordt er gedaan door scholen, organisaties en andere instanties om eenzaamheid onder studenten in Zwolle aan te pakken? De derde organisatie waar de redactie van Student in Zwolle een kijkje ging nemen student Jet van Dijk die na een gigantisch veel reacties op een enquête bezig is om een app te ontwikkelen voor jongeren met psychische problemen . “Na zoveel reacties wist ik gewoon zeker dat ik iets moest doen. Of er uiteindelijk een app komt is nog maar de vraag, maar ik weet zeker dat ik er jongeren mee ga helpen.

Afgelopen mei nam ik samen met een vriendin podcast op over angsten en uiteindelijk ook over andere psychische problemen onder jongeren. Daar kwamen heel veel reacties op en daaruit ontstond eigenlijk een soort community. We zijn toen gestopt na seizoen één, omdat we allebei onze eigen kanten op gingen.” Toch bleven de reacties van Jet in haar hoofd zitten. “Toen is het idee ontstaan om een platform of app te ontwikkelen waar jongeren lotgenoten kunnen ontmoeten.” Om te kijken of meer jongeren dit zagen zitten, zette Jet een enquête uit in haar netwerk. “Het liep behoorlijk uit de hand. 1273 mensen hebben dit ingevuld en dat had ik echt niet verwacht.”

Tender
Terug naar 2022. De resultaten zijn er, maar de app van Jet is nog niet volledig ontwikkelt. “Ik kan pas een rapport schrijven, zodra ik alle resultaten heb geanalyseerd. Ik heb nu iemand uit mijn netwerk die dat doet en daarna gaan we een definitief plan schrijven en het op de markt brengen.” De naam van de app? “Hij is nog definitief, maar de naam is Tender.” Een combinatie van Tinder en de Engelse vertaling teder. “Mijn vader heeft het bedacht en ik vond het meteen perfect. Natuurlijk ga je niet swipen voor een date, maar het klinkt erg lekker.” Hoe ziet dan de app er precies uit? “Je begint met de keuze of je fysiek of online iemand zou willen ontmoeten. Je geeft aan welke klachten je hebt. Ik heb het over klachten, want het is eigenlijk niet goed om meteen aan te geven wat je denkt te hebben. Als degene waarmee je swiped aangeeft ook last heeft van de klachten, dan ben je een match. Nu moet ik wel meteen zeggen dat ik dus niet weet of dit een goed iets is. Misschien gaan we uiteindelijk met groepen werken, om er zo voor te zorgen dat er niks geks gaat gebeuren.”

Kan het wel juridisch?
Jet heeft gezocht op het internet of een app überhaupt wel mogelijk is. “Het kan mensen heel erg helpen, maar het kan mensen ook op een verkeerde manier bij elkaar brengen. Zo heb je bijvoorbeeld stoornissen waarin je mensen juist aanmoedigt om in het ergste geval zelfmoord te plegen.” De vraag is dan ook hoe je dat tegen kunt gaan. Mag je überhaupt wel zo’n app op de markt brengen? “Ik kan verantwoordelijk zijn voor als iemand zelfmoord pleegt door de app. Ik moet dat dus eerst echt uitzoeken en juridisch bekijken. Ergens heel logisch, maar ook jammer voor de mensen die nu de app goed kunnen gebruiken. Ik weet bijvoorbeeld dat stichting Mind een forum heeft op hun site, dus ik weet dat het kan en ik heb er ook goede hoop in dat het uiteindelijk op de markt komt.”

App in 2023?
2023 wordt een groot jaar voor Jet en haar app. “Ik ben erg benieuwd of het gaat lukken. Ik hoop ook dat dit interview gaat helpen en dat jongeren in Zwolle involved raken.” En gaat Jet zelf ook de app gebruiken? “Ik heb nog steeds last van psychische problemen, dus ik zal ook zeker zelf de app gebruiken. Als je zulke problemen hebt en iemand leert kennen die dat ook heeft. Dat is onbeschrijfelijk en ik hoop daarom ook dat de jongeren in Zwolle snel met elkaar kunnen werken aan hun problemen.”