Wil jij weten hoe Zwolse studenten omgaan met eenzaamheid en welke oplossingen er zijn? Check dan Student in Zwolle, een samenwerking met De Stentor.
“Het ligt er natuurlijk aan in hoeverre je bereid bent om met je eenzaamheid aan de slag te gaan”
“Het ligt er natuurlijk aan in hoeverre je bereid bent om met je eenzaamheid aan de slag te gaan”

“Het ligt er natuurlijk aan in hoeverre je bereid bent om met je eenzaamheid aan de slag te gaan”

ZWOLLE – Uit een onderzoek van Rijksoverheid uit 2021 blijkt dat 75 procent van jongeren zich wel eens eenzaam voelt. Wat wordt er gedaan door scholen, organisaties en andere instanties om eenzaamheid onder studenten in Zwolle aan te pakken? De tweede organisatie waar de redactie van Student in Zwolle een kijkje ging nemen is Vuurkracht, een programma van Travers Welzijn voor jongeren waarin zij aan de slag kunnen gaan met zichzelf. Elke dinsdagavond is er een open avond voor jongeren die langs kunnen komen om vrienden te maken of een drankje te doen. Arend-Jan, begeleider en coach, ziet steeds meer jongeren komen: “elke avond zie ik wel weer drie nieuwe gezichten.

Het is een natte dinsdagavond in Holtenbroek op de locatie van Vuurkracht. Muziek, een vuurtje en jongeren met een biertje trotseren de regen. “We komen hier om even bij te praten en om ondertussen te werken aan ons bord met Vuurkracht erop.” vertelt een jongen. Begeleider Arend-Jan loopt ook rond. “Willen jullie iets drinken of eten? Het staat op tafel. Ik ga even snel binnen om met de mensen van Student in Zwolle te praten en dan ben ik zo weer terug.” Het is een perfect voorbeeld van de relaxte sfeer en de band die Arend-Jan met de jongeren heeft.

Ontstaan Vuurkracht

Tijdens Vuurkracht gaan jongeren tien weken aan de slag met hunzelf. “Het is gericht op jongeren die vastlopen in hun leven, op wat voor manier dan ook. Dat kan op het gebied van relaties zijn, zoals ruzie met ouders. Het kan ook gaan over studiekeuze, eenzaamheid of andere persoonlijke kwesties. Eenzaamheid zien we ook terug”, vertelt Arend-Jan. Hij was een van de initiatiefnemers en diende het plan in 2019 binnen Travers Welzijn in. Daar kreeg hij geld voor en daarna heeft hij via Oranje Fonds en andere kleinere fondsen genoeg geld opgehaald om het plan uit  te werken. “Nu krijgen we financiering van de gemeente Zwolle. Dat is dankzij Travers, maar ook dankzij onze inspanningen. De gemeente ziet de potentie en kansen.” Tot 2023 heeft Vuurkracht de financiering rond. “We hebben ook locaties in Zwolle-Zuid, Zwolle-West en Aa-landen. Elke locatie heeft een jongerenwerker die verantwoordelijk is.” Scholen zijn ook steeds meer ge├»nteresseerd in het plan. “Landstede en Deltion leveren trainers en zorgen dat jongeren kosteloos mee kunnen doen vanuit school aan het programma. Ook zijn er een aantal vrijwilligers, professionals uit de zorg die werkzaam zijn binnen Vuurkracht. Zo hopen we dat we genoeg trainers hebben waar we ook op kunnen bouwen.”

Eenzaamheid

Arend-Jan springt meteen op wanneer het over het onderwerp eenzaamheid gaat. “Eenzaamheid is vaak ook wel een mooie binnenkomer, net zoals wanneer je last hebt van hoofdpijn of slecht slaapt. Eenzaamheid is ook een mooi onderwerp om te onderzoeken, want wat ligt daar nou onder? Het komt ergens vandaan en dat is natuurlijk wat we bij een programma als Vuurkracht wel doen: we gaan niet per se jouw eenzaamheid oplossen, maar we gaan wel kijken wat eronder ligt en tegelijkertijd vertrouwen we op het programma en gaan we er van uit dat daar beweging in gaat komen. Iedereen komt met verschillende doelen en eenzaamheid kan voor iedereen ook anders zijn”, Zegt Arend-Jan. Iemand die maar al te goed weet hoe het is om als student mee te doen is net afgestudeerd student Coen. Hij ziet een trend onder de jongeren: “Eenzaamheid is wel veel vaker het onderwerp. Het ligt er natuurlijk aan in hoeverre je bereidt bent om met je eenzaamheid aan de slag te gaan. Het is niet makkelijk, maar in een groep als deze is dat wel zo. Zeker omdat je allemaal onbekende gezichten ziet en iedereen zijn of haar probleem heeft.”

Het programma
Vier jaar geleden ging Arend-Jan aan de slag met een groep dakloze jongeren. “Ik werkte toen bij het project Zwolle Actief, in samenwerking met organisaties die met thuisloze werkten. Hier zat Traverswelzijn ook bij, om te zoeken naar plekken in de stad voor dakloze jongeren, zodat ze overdag ook wat te doen hadden. Ik was een activeringscoach en toen kwam ik ook met jongeren in contact en ik vond die jongeren gewoon echt heel leuk en vooral om met hen aan de slag te gaan”, Zegt Arend-Jan enthousiast. “Op het gegeven moment was het tijdens een training of workshop en toen zei iemand tegen mij: kan je wat jij leuk vindt niet meer combineren met je werk? Toen wist ik eigenlijk al zeker dat ik iets meer wilde doen en na een gesprek met Travers is het balletje gaan rollen.” Coen was er snel bij en profiteerde van de begeleiding. “Ik was niet iemand die snel sprak over zijn problemen, maar dankzij Arend-Jan is dat snel gegaan. Het gaat best snel wanneer je met mensen van je eigen leeftijd gaat praten en je elkaars problemen herkent.” Coen is afgestudeerd en mag eigenlijk niet meer bij Vuurkracht zitten. Toch is hij nog steeds aanwezig. “Ik heb een deal met Arend-Jan. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook wel toe ben aan een leven buiten Vuurkracht, maar tegelijk is het best eng. Dit voelt heel vertrouwt namelijk.” Arend-Jan is erg benieuwd waar Coen gaat belanden. “Ik weet zeker dat iedereen weer verder kan na Vuurkracht. Toch denk ik ook dat er meer hordes zijn in het leven en dat dit niet de enige obstakel gaat zijn.”

Vuurkracht in 2023

Toch is het nog maar de vraag of Vuurkracht in 2023 nog aanwezig zal zijn in Zwolle. “In 2022 hebben we financiering gekregen vanuit gemeente Zwolle. We hebben financiering tot 2023 gekregen en nu is het vanaf 2023 ook structureel onderdeel geworden van gesubsidieerd jongerenwerk in Zwolle. Mijn functie ingedekt, maar hebben we naast deze locatie in Holtenbroek, hebben we ook locaties in Zwolle-Zuid de Schellerhoeve en Eemhoeve. Ik geloof heel erg in langzame en duurzame groei. Ik heb heel vaak de opmerking ontvangen dat dit landelijk moet ingaan, maar dat hoef ik niet zozeer te doen. We hebben nu gesprekken in Raalte en Harderwijk. Dat zijn dan gesprekken en daar blijft het dan nu ook nog bij. De stap dat het een keer concreet gaat worden zit er nu ook wel aan te komen, maar dat laat ik ook een beetje gebeuren.” Coen zal dan niet meer meedoen met Vuurkracht. “Ik ben dan wel weg. Ik wil zelf ook doorgroeien.” Toch heeft hij nog advies voor toekomstige deelnemers aan Vuurkracht: “Zorg dat je er voor jezelf bent en dan weet ik zeker dat alles goed zal komen. Zolang je het maar voor jezelf doet.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *