Wil jij weten hoe Zwolse studenten omgaan met eenzaamheid en welke oplossingen er zijn? Check dan Student in Zwolle, een samenwerking met De Stentor.
Steeds meer studenten weten niet meer wat ze willen
Steeds meer studenten weten niet meer wat ze willen

Steeds meer studenten weten niet meer wat ze willen

Studenten twijfelen over hun toekomst. onderzoek van het CBS blijkt dat zo’n 37% van de studenten stopt met hun studie in het eerste jaar. Dat is toenname van 5% ten opzichte van 2017. Sommige stoppen met studeren, anderen switchen van studie.  ‘’Studenten hebben zoveel prikkels, dat het lastig is een levensdoel te vinden.’’

Zo’n 42.500 van de hbo-/wo-studenten stromen uit hun studie tijdens of na hun eerste jaar. Van studenten switchen 26.000 studenten van studie. Dat switchen komt vaak doordat de student niet weet wat hij/zij wil. Deze kunnen dan last krijgen van existentiële eenzaamheid. Iemand die kampt met deze vorm van eenzaamheid heeft vaak een verloren gevoel en kan zichzelf geen rol geven in het leven.

Voormalig mbo-student Willem de Klein onderschrijft dit probleem: “Ik wist nooit echt wat ik wilde, ook had ik niet een bepaald doel in het leven. Hierdoor ben ik gestopt met school. Ik merkte dat klasgenoten met een bepaalde religie vaak wel een doel in het leven hadden en daardoor ook motivatie om hun studie voort te zetten, nu ben ik 23 en heb ik nog steeds niks terwijl mijn leeftijdsgenoten volop bezig zijn.’’

Anna van Lijdenhorst heeft inmiddels vier studies gehad. ‘’Zeven maanden heb ik het volgehouden bij Communicatie, bij mijn andere drie studies heb ik het tweede semester niet eens gehaald. Telkens denk ik dat ik het juiste heb gevonden maar na een korte tijd verlies ik mijn motivatie. Doordat mijn omgeving wel alles op een rijtje heeft voel ik me vaak alleen en een beetje buiten de boot vallen.’’

Verbondenheid en diepgaand contact

Uit onderzoek van Kyra Heerkens (Universiteit voor Humanistiek) over existentiële eenzaamheid bij studenten blijkt dat verbondenheid heel erg belangrijk is. Existentiële eenzaamheid en zingeving lopen vaak parallel aan elkaar. Uit het onderzoek van Kyra Herkens blijkt ook dat diepgaand contact erg belangrijk is. Existentieel eenzame studenten missen soms het diepgaand contact met zichzelf. Ze kunnen moeilijk voelen welke emoties ze hebben, hoe dat komt en waarom ze zich zo voelen. Ook kan diepgaand contact met een extern persoon helpen, als een student praat over eenzaamheid of levenservaringen kan delen helpt dit om over het eenzame gevoel heen te komen. Als een student in gesprek raakt met mensen, en zich ergens toe aangetrokken voelt, zal hij/zij veel minder last hebben van eenzaamheid en makkelijker zin aan het leven kunnen geven.

Waarom was dit vroeger een minder groot probleem?

Martin Jans houdt zich bezig met het Studentenpastoraat op Hogeschool Windesheim. Hij is ook vaak bezig met zingeving onder de studenten. ‘’Tegenwoordig kun je als student zoveel kanten op, dat het vaak lastig is om je ergens bij aan te sluiten. Dit kan bijvoorbeeld een subgroep zijn, maar ook een studie of een religie/levensbeschouwelijke overtuiging. Hierdoor heeft een student zoveel prikkels dat het vaak lastig is om een bepaald doel aan het leven te geven. Dit werkt dan ook door in de studiekeuze.’’

‘’Steeds minder mensen hebben een levensbeschouwing, de staat wordt niet meer beheerd door het geloof, dit is één van de oorzaken’’, vertelt Martin Jans. Een bepaalde levensbeschouwing of bijvoorbeeld een religie geeft vaak vanzelf zingeving aan het leven. Dit komt omdat men zich herkent in bepaalde groepen en binnen zogenoemde kaders leeft. Doordat mensen nu vooral zelf hun visie op het leven ontdekken, is het voor sommige studenten dus soms lastig om een bepaalde levensbeschouwing te creëren’’.’’

Mogelijke oplossingen

Volgens Martin Jans is het lastig om echte oplossingen voor studenten te vinden. Al kunnen studenten wel  proberen buiten hun eigen bubbel te treden.. ‘’Je merkt dat studenten het lastig vinden om ergens aansluiting bij te vinden. Verbondenheid is een belangrijke pijler van zingeving. Ik zou willen adviseren om soms iets verder te kijken dan naar dingen die dicht bij henzelf liggen. Bijvoorbeeld bij een humanistisch verbond, of bij een andere culturele stroming. Wellicht levert dat hele nieuwe inzichten op.’’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *